NOORD

HOLLANDS

TONEEL

Een nieuwe theatergroep met een rijk verleden

 

Noord Hollands Toneel is een nieuw toneelgezelschap dat bestaat uit professionals en amateurs. Nadat De Plankeniers en hun theater aan de Flevolaan in Huizen/Naarden werd opgeheven (2016), besloot de vaste kern door te gaan met spelen.

 

Het NH Toneel maakt voorstellingen voor een breed publiek. Van de ervaren toneelliefhebber die zich wil laten verrassen tot de sceptische scholier. Van de toevallige cultuurliefhebber die geraakt wil worden tot de trouwe abonnee van het gezelschap.

Per seizoen maken we vier à vijf producties: reisvoorstellingen voor de kleine zaal en voorstellingen op locaties.

 

Samenwerking tussen professionals en amateurs

 

In de praktijk associëren we amateurtoneel vaak neerbuigend met ‘een leuke hobby’ en ‘van mindere kwaliteit’ en ‘leuk voor tussen de schuifdeuren maar niet podiumwaardig’.

In de producties van het Noord Hollands Toneel werken amateurs en professionals samen. Peter van Bokhorst, regisseur en artistiek leider van NH Toneel: ‘Ik vind het een uitdaging om ze samen op het toneel te zetten. Amateurs moet je veel meer uitleggen. Maar ik zoek altijd naar oplossingen, waarmee de kwaliteiten van zowel de 'prof' als de 'amateur' het best naar voren komen. Dat doen we samen met de acteurs in het repetitielokaal. Ze versterken elkaar eigenlijk alleen maar tijdens het proces. Daar krijg ik weer inspiratie door. Het geeft mij veel voldoening als ik zie dat ik een meerwaarde heb gegeven aan de spelers als ze gegroeid zijn door het proces.

 

Acteurs gezocht

Noord Hollands Toneel kan altijd enthousiaste en hardwerkende theatermakers gebruiken. Je zult altijd eerst een auditie moeten doen om in aanmerking te komen om bij ons te mogen spelen. Wij houden van gezelligheid, maar er wordt keihard en serieus gewerkt. De lat ligt bij het Noord Hollands Toneel hoog, daar moet je dus wel rekening mee houden.

 

Naast het acteren zul je ook worden ingezet bij het bouwen van decors, het maken van kostuums en rekwisieten. Het verspreiden van flyers en affiches en niet te vergeten het schoonhouden van ons repetitielokaal en het draaien van bar- en kassadiensten bij voorstellingen.