top of page

DE VADER

TRAGIKOMEDIE VAN FLORIAN ZELLER

De vader web main.jpg

SPEELDATA 2023 

za 08 april - 20.15 uur

wo 12 april - 20.15 uur

vr 14 april - 20.15 uur

wo 19 april - 20.15 uur

vr 21 april - 20.15 uur

za 22 april - 20.15 uur

 

zo 23 april - 13.00 uur

zo 23 april - 16.00 uur

 

wo 26 april - 20.15 uur

THEATER IN ZUYD

Akkerlaan 21, Bussum

Reserveren kan ook via

info@nhtoneel.nl of telefonisch 020 - 635 30 30

(ma tm vr - 10.00 - 16.00)

 

 HET STUK

Een gepensioneerde fervente tapdanser die samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine woont. Of was hij een bouwkundig ingenieur die onlangs met pensioen is gegaan en bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? En waar is zijn horloge? Dat heeft hij nodig als hij zich gaat aankleden. Maar waar hij dacht dat het zou liggen, vindt hij niks. Begint hij gek te worden?

Langzaam glijdt André weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt?


In De Vader zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne. Een ziekte als Alzheimer treft dan ook meer dan één persoon. De geliefden eromheen voeren eveneens strijd tegen het verlies van een leven dat eens zo bekend was.


HERKENBARE SITUATIES

De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. Het is pijnlijk-geestig wanneer André's mores tezamen met zijn herinneringen vervliegen en zijn karaktertrekken zich sterker dan ooit manifesteren.
 

HANS CROISET
Le Père (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel 'het grootste literaire talent in Frankrijk' genoemd. Zijn werk is veelvuldig bekroond. Le Père is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière. Behalve in Frankrijk werd het toneelstuk ook bejubeld door pers en publiek in Engeland. Onder meer in Londen was The Father een regelrechte hit. De Nederlandse versie werd  geregisseerd door Gijs de Lange. Hans Croiset ontving in 2017 de Louis d'Or voor zijn rol in De Vader.

In 2017 ontving Hans Croiset een Louis d'Or voor zijn rol in De Vader.

OSCAR

Anthony Hopkins mocht voor zijn rol in de film zelfs de Oscar voor de Beste Acteur in ontvangst nemen, terwijl regisseur en schrijver Florian Zeller de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario won. Het onderwerp van de film is trouwens niet alleen dementie,  het heeft meer te maken met het goedmaken en de veranderende relatie die we met onze ouders hebben."

Anthony Hopkins en Olivia Colman in 'The Father'

Regie en bewerking: 

 Peter van Bokhorst 

Eindregie: 

 Robert Jan Heyning

 

Tekst: Florian Zeller

Vertaling: Jolijn Tevel

Lichtontwerp: Mico van Zalingen

Hoofdtechniek: Joshua Smit

Cast: Peter van Bokhorst, Savannah Stolk- Sazias, Anwar Lachman, Annemein Walraven, Lisette Horbeek en Bert Jan Koekkoek

1280x720a.jpg
The Father Hopkins.jpg
bottom of page