KIES JE FAVORIETE STUKKEN EN VUL DIT IN OP ONDERSTAAND FORMULIER. 

KINDEREN VAN EEN MINDERE GOD

Children of a Lesser God

 

Het indrukwekkende verhaal van James Leeds die komt te werken als spraakleraar op een dovenschool waar hij ex-pupil Sarah uit haar isolement probeert te halen. Sarah wil eerst niks van James weten en wil alleen met gebaren communiceren. Langzamerhand kan James toch tot haar doordringen. Het toneelstuk is geschreven door Mark Medoff. Er werd ook een imponerende film van gemaakt met William Hurt en Marlee Matlin.

Deze dove actrice ontving een Oscar voor Beste Actrice. In Nederland is het stuk gespeeld door Willem Nijholt en Rick Nicolet. Later heeft Josine van Dalsum ook de rol van de dove Sarah gespeeld.

children-of-a-lesser-god.jpg

CAMILLE CLAUDEL

Ongeluksvogel tussen krankzinnigen

 

Camille Claudel & Auguste Rodin. Twee beroemde namen van de grote kunstenaars verbonden door hun liefde voor de beeldhouwkunst en door hun liefde voor elkaar. Maar achter de mythe van de jonge getalenteerde Camille, die opbloeit onder de handen van Rodin, schuilt een verhaal vol waanzin, passie en destructie. 

Toen het tweetal met elkaar brak, werd Camille paranoïde. Ze werd opgesloten tussen krankzinnigen: dertig jaar van haar leven sleet ze in inrichtingen. Maar gestoord of niet, veel van haar brieven, ook die ze in het krankzinnigengesticht schreef, geven blijk van een speelse, opstandige en creatieve geest.

 

Camille y Auguste spa220180003152 - 1821

AUGUSTUS OKLAHOMA

In Oklahoma, komt een familie bij elkaar vanwege de vermissing van de vader des huizes. In een verstikkend heet huis, gebouwd op grond waarvan de oorspronkelijke bewoners verjaagd zijn, ontsnapt niemand aan de wurggreep van nietsontziende moederliefde. Een komisch en schrijnend familiedrama over een Amerika dat nooit ‘Great’ heeft kunnen zijn.

 

Het stuk van Tracy Letts werd bekroond met belangrijke Amerikaanse toneelprijzen. In Nederland is het stuk succesvol door De Utrechtse Spelen op de planken gebracht. Het werd verfilmd met o.a. Meryl Streep en Julia Roberts.

Oklahoma.jpg

GOD VAN DE SLACHTING

Tragikomedie van Yasmina Reza

 

Twee echtparen komen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen: de zoon van het ene stel heeft, ‘gewapend’ met een stok, bij de zoon van het andere paar twee tanden eruit geslagen. Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen.
 

Dit stuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza (o.a. ART) is over de gehele wereld met succes gespeeld en door Roman Polanski verfilmd onder de titel Carnage.

GodofCarnage_ShowArt_900x600.png

NORA

Na Ibsens Hedda is het tijd voor Nora

 

Met Nora (Een poppenhuis) schreef de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828 - 1906) een klassieker over een jonge vrouw die tot het besef komt dat ze heel haar leven alleen voor anderen heeft geleefd. Ze probeert te breken met haar echtgenoot en de burgerlijke verwachtingen en belandt in een draaikolk van aan schizofrenie grenzende verwarring. Nora breekt met de samenleving die haar heeft gevormd maar de barsten blijken voelbaar tot diep in haar eigen identiteit.

 

Na het indrukwekkende Hedda Gabler bij de Plankeniers is het nu tijd voor die andere prachtige Ibsen

nora.jpg

BOEING BOEING

De klucht der kluchten

Drie stewardessen, een Duitse, Amerikaanse en Franse, zijn dol op Bernard. Zodra ze hun vlucht achter de rug hebben, spoeden ze zich naar zijn riante boerderij onder de rook van Amsterdam. Soms gaat niet alles volgens planning en dan moet hij, geholpen door zijn huishoudster, zich geweldig uitsloven om elke verdenking te voorkomen. Het kan niet anders of op een gegeven moment loopt alles toch in het honderd. De ene stewardess is nog niet vertrokken en de andere komt reeds hongerig naar liefde aangesneld. Een sullige vriend wordt als dekmantel gebruikt. Na tal van hilarische momenten is het eind goed al goed in deze klassieker van Marc Camoletti.

boeing boeing.jpg

MOORD OP DE NIJL

Thriller van Agatha Christie

 

In 'Moord op de Nijl' wordt weer voor een geweldig stukje suspense gezorgd door Agatha Christie. Een prachtig in elkaar gezet verhaal waarin iedereen eigenlijk verdacht is en waar niets is wat het lijkt te zijn. Zelf voor de doorgewinterde speurder zijn dit haast niet uit te vogelen situaties. Er is er echter één die het toch het hoofd kan bieden...Hercule Poirot.

 

Eerder regisseerde Peter van Bokhorst met veel succes The Mousetrap, En toen waren er nog maar... en Getuige à Charge.

KRONIEK VAN EEN HERDERSHOND

Erik Odekerke in tragikomedie

 

Het verhaal gaat over de jonge naïeve kapelaan Erik Odekerke die aan het werk gaat in Geleen. Hij jaagt mede door zijn onhandigheid mensen tegen zich in het harnas, waaronder een pastoor die zichzelf als herder van de kudde ziet en Erik slechts als een herdershond. Gelukkig vindt hij steun bij zijn engelbewaarder.

 

De gelijknamige serie Dagboek van een herdershond (Wily van Hemert) was bij de KRO te zien van 1978 tot 1980 en nu dan eindelijk op het toneel in een bewerking van Dick van den Heuvel.

herdershond.jpg

HERFST IN RIGA

Toneelklassieker van Alexej Arbusow

 

Het toneelstuk ‘Herfst in Riga’ kreeg eind jaren zeventig van de vorige eeuw in Nederland de nodige bekendheid door Ko van Dijk en Mary Dresselhuys die de twee rollen voor hun rekening namen.

 

Een geneesheer-directeur van een sanatorium, ontmoet één van zijn patiëntes, Lidia Vasiljevna vrij regelmatig (toevallig of niet?) op de verschillende plaatsen in het Letse Riga. In 9 scenes laat Arbuzov, deze twee mensen, die mét elkaar hun eigen leven leiden, vrij om die vrijheid op te geven. Het resultaat is een weemoedig, maar zeker ook amusant verhaal.

herfst_in_riga-1977-toneel-scenefotograf

DE SURPRISE

Een relatiekomedie van Mike van Diem

 

De excentrieke multimiljonair Jacob de Witt sluit een overeenkomst met een schimmig uitvaartbedrijf om zichzelf naar de andere wereld te laten helpen. Bij het uitzoeken van zijn doodskist ontmoet hij een jonge vrouw die precies hetzelfde contract heeft getekend. Als de twee op elkaar verliefd worden, willen ze onder de deal uit en raken ze in grote problemen.

 

De gelijknamige film met o.a. Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan werd bekroond met twee gouden kalveren. De toneelbewerking is van Erris van Ginkel.

suprise2.jpg

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN VERDOMDE LOWIETJE

Uitstekende zwarte komedie 

Guus en Riekje hebben een 18-jarige dochter. Wiesje heeft een ernstig meervoudige beperking en lijdt veelvuldig aan toevallen. Zij is hun enige kind en ze hebben ervoor gekozen haar thuis te verzorgen, hetgeen steeds grotere problemen oplevert in de relatie tussen Guus en Riekje.

Riekje heeft voor hun huwelijk nogal wild geleefd en zij gelooft dat Wiesjes toestand een gevolg is van haar vroegere leven. Ze gaat daarom nogal gebukt onder een schuldgevoel. 

Het stuk is met veel humor geschreven door Peter Nichols. Het stuk ging in 1978 in première met o.a. gespeeld door Anne wil Blankers en  Jeroen Krabbé.

verdomde lowietje.jpg
MIJN KEUZE
DIT ZIJN MIJN FAVORIETE STUKKEN
Ik heb dit seizoen het meest genoten van:

Bedankt voor de inzending!