Enquête 25/26
Beste NH Toneel Vriend,
Uw mening is van onschatbare waarde voor ons! Als Vriend nodigen we u uit om deel te nemen aan onze enquête waarin u de kans krijgt om vier favoriete toneelstukken te kiezen die we volgend seizoen zullen opvoeren.
Door deel te nemen, helpt u ons bij het vormgeven van ons programma en zorgt u ervoor dat we producties brengen die u als publiek aanspreken en inspireren.
Neem een paar minuten de tijd om uw stem te laten horen en laat ons weten welke toneelstukken u het liefst wilt zien in Theater in Zuyd.
Vul het formulier in onderaan deze pagina en klik op verzenden.
Hartelijk dank voor uw betrokkenheid en passie voor theater!

1
Nieuwe tragikomedie van Peer Wittenbols
HULDE
Vorig seizoen hadden Bert Luppes en Carine Crutzen er groot succes mee. Stapsgewijs doorloopt het stel Adam en Geesje de levensstadia van twee zomaar gewone mensen.
Als in een koortsdroom komen hoogte- en dieptepunten nog één keer langs en roepen ze bij Geesje en Adam de vraag op of hun relatie hun wel het geluk heeft gebracht waar ze als jonge mensen zo naar hunkerden. Of was een andere keuze, toen, beter geweest?
Hulde! is een geslaagde afwisseling van komische situaties, rake observaties, en ook aangrijpende momenten.

2
Klassieker van Tennessee Williams
GLAZEN SPEELGOED
Een van de grootste stukken uit het wereldrepertoire van Tennessee Williams. Amanda Wingfield is er alles aan gelegen om haar zoon en dochter een goede toekomst te bezorgen. Ze is op zoek naar een man voor Laura en spoort Tom aan om collega uit te nodigen om te komen eten. ..en dan...

3
Toneelstuk gebaseerd op de Baarnse moordzaak
PLAATS DELICT
Twee rijkeluiskinderen houden op de zolder van een enorme villa hun maatje Jan verborgen, een kleine crimineel die op de vlucht is voor zijn vader en de politie. Zonder dat ouders ook maar iets doorhebben houdt hij zich daar schuil. Aanvankelijk vinden de jongens het allemaal wel grappig, tot Hein een last wordt en zij zelfs door hem gechanteerd worden. Hoe komen ze van hem af?

4
“Glorieuze suspense in knappe thrillerkomedie”
ENKELE REIS
Een thrillerschrijfster en haar zus zien een enkele reis naar een tehuis als hun ergste nachtmerrie en willen een aftakelingsproces koste wat het kost voorkomen. Ze schakelen een sinistere heer in om ze te helpen bij hun laatste wens, maar zodra hij arriveert ontstaat er een opeenvolging van vreemde gebeurtenissen die niemand voor mogelijk had gehouden. Alles blijkt steeds weer anders dan gedacht en hoe het afloopt is tot aan het verrassende einde toe, niet te voorspellen.

5
Wereldberoemd dankzij film met Katharina Hepburn en Henry Fonda
ON GOLDEN POND
On Golden Pond laat op ontwapenende wijze zien hoe krachtig, maar ook gecompliceerd familiebanden kunnen zijn. Ethel ziet hoe haar man Norman, minder onthoudt en af en toe in de war is. Ze nodigt ter ere van zijn 80-jarige verjaardag hun dochter Chelsea uit, die zij jarenlang niet hebben gezien, met haar verloofde en stief(klein)zoon.
Spannend, want de relatie tussen Norman en zijn dochter is stroef en ongemakkelijk. De puber daarentegen blijkt het na verloop van tijd, heel goed te kunnen vinden met zijn ‘opa’. Jaloersmakend goed, vindt Chelsea. Zij voelt tussen haar vader en haar stiefzoon de band die zij nooit gehad heeft, maar waar zij haar hele leven wel naar heeft verlangd.

6
Ibsen
SPOKEN
Met Spoken (1881) schreef de Noorse toneelauteur Henrik Ibsen een definitieve afrekening met de burgerlijke moraal van leugens en schone schijn. Als geen ander portretteerde Ibsen een klasse verlamd door angst en de dwingende regels van geloof en maatschappelijke status. Al twee keer eerder regisseerde Peter van Bokhorst, met veel succes, de klassieker Hedda Gabler.
​

7
Thriller vol geestige wendingen
HARTSTOCHT
Een afgelegen landhuis, gegoede burgerij, jaloezie, wraak en een moord die gepleegd gaat worden. Dat zijn de ingrediënten van ‘Hartstocht, een thriller’, geschreven door Koos Terpstra en het jonge schrijftalent Nhung Dam. Ze lieten zich inspireren door de suspense van Alfred Hitchcock, het schurende uit ‘Who’s afraid of Virginia Woolf?’ en de erotiek van ‘Les Liaisons Dangereuses’ en hadden daarmee voldoende buskruit voor een bloedstollende voorstelling.

8
George Tabori balanceert op de grens tussen tragedie, klucht en satire.
MEIN KAMPF
George Tabori heeft met zijn Mein Kampf geen reconstructie van historische feiten willen geven. In deze groteske met gal bittere humor over de jeugdjaren van Hitler en zijn politieke opkomst gaat hem om de begrippen goed en kwaad.
In het stuk is Hitler afgewezen voor de kunstacademie. In het Wenen van 1910 woont hij in een tehuis voor daklozen. Twee op drift geraakte joodse mannen ontfermen zich over hem: de oude Lobkowitz en de wat jongere Schlomo Herzl. Vooral Schlomo, die met de colportage van bijbels een karig loontje bij elkaar scharrelt, staat hem met raad en daad terzijde. Naarmate Hitler meer overwicht en mach krijgt, wordt hij nog onbeschofter en rancuneuzer dan hij in aanleg al is. Hij schoffeert later niet alleen Herzl, hij misbruikt tevens diens vriendin.
​
In Nederland werd het stuk vooral bekend in de uitvoering van Toneelgroep Amsterdam (1989) met o.a. Pierre Bokma (zie foto).

9
Toneelstuk over Louise Six op Gooilust
BLAAUW &IK
Na haar overlijden belandt Louise Six, jarenlang getrouwd met de afstandelijke Frans Blaauw, in een mysterieuze wachtkamer tussen leven en dood. Terwijl ze wacht op wat komen gaat, ontmoet ze een onbekende man die haar wél ziet en echt naar haar luistert. Samen met hem kijkt Louise terug op haar leven op Gooilust in 's-Graveland. Een leven vol gemiste kansen, stil verdriet en onuitgesproken verlangens. Gaandeweg groeit er een onverwachte intimiteit tussen de twee, en ontdekt Louise dat zelfs in het hiernamaals ruimte kan zijn voor heling – en misschien zelfs voor liefde.